Lilian and Joost go slow! Eind 2013 verruilde we onze Nederlandse zekerheid voor een oude T2 VW busje genaamd 'Lola'. Ze bracht ons naar Chili, Argentinië, Patagonië, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia en Panama. Langzaam maar daadkrachtig. On the way hebben we geweldige mensen ontmoet en vrienden voor het leven gemaakt.
In 2015 bedachten we dat 'iets' meer vastigheid wilden en dus verruilden we ons nomanden-leven in voor reizen én werken. In Bonaire, Mexico en Sardinië werkten we als
kite-instructeur. In Oostenrijk runnen we een chalet en hebben we onze eerste kennismaking gemaakt met snowkiten.

Wat drijft ons: 'Vrijheid', 'Architect van je eigen leven zijn' en vooral 'Zoveel mogelijk kitesurfen op zoveel mogelijk verschillende plekken in de wereld'.

dinsdag 14 april 2015

Jungle Fever :)

Rambala

Een kijkje in ons leven. 
Eerst waren we iedere dag ergens anders, met meerdere bezigheden op een dag. Nu ziet iedere dag hetzelfde eruit. 7 uur s ochtends opstaan, 10 uur na bed. 'S ochtends lekker aan het werk dan van 12 tot 2 lunch en daarna nog even iets aanpakken. Soms sluiten we de dag af met een plons in onze rivier met vele watervallen wat altijd heerlijk is. Maar het kan ook zo maar zijn dat het meerdere dagen achter elkaar regent (zoals de laatste paar dagen) en dan zijn we voornamelijk bezig met bakken en braden. We zijn inmiddels 'Master' chocolat chip cookies, appeltaart, cheesecake, lasagna en andere heerlijke gerechtjes die je hier niet kan kopen, alleen maken.
Ja we kunnen hier dus niet heel veel kopen! Er is hier 1 chino waar je basisproducten als rijst, pasta, bonen, blikken en bier kan halen, maar de meer luxere producten als groente, fruit, kaas, ham, cruesli moeten door de eigenaren van de lodge mee genomen worden als zij 1 keer in de 2 weken komen. Waardoor die tijd altijd een beetje als kerst voelt omdat er zoveel lekkere dingen zijn. Aan het einde van die 2 weken eten we altijd rijst en bonen, pasta met tonijn of ander simpel eten. 
Oh ja voor wie het niet wist we hebben ook geen stroom. Met zonnepanelen en een accu laden we onze telefoons op en zo nu en dan de laptop, maar thats About iT. Met een dongel hebben we internet zo nu en dan. Maar geen licht of ijskast dus! Dat is dan ook weer een avontuur. Onze ijskast is een koelbox met een blok ijs, doe we iedere 5 dagen halen bij een het dichtsbijzijnde dorp van redelijke omvang: chiriqui grande (waar Chiquita een hele lange tijd zijn empire had). Dat gaat zo. Met koelbox 20 minuten naar beneden lopen, daar met auto van eigenaren of een gast van het dorp die 25 dollarvraagt naar chiriqui grande rijden, daar bij de Chino (ja zo heten alle Chinezen die hier een winkel hebben) een blok ijs halen (en meestal vis). Dan weer met de auto terug naar Rambala. Ondertussen hebben we Javier (de werker van de lodge) gebeld die dan met Conejo (het paard) klaar staat om het blok ijs en boodschappen naar boven te dragen. 
Ijs gaat dan in de grote koelbox in de keuken en klaar is koelkast! 
Hoop dat jullie allemaal de vanzelfsprekendheid van de koelkast waarderen. Verder geen licht, dat is alleen maar super romantisch. Onze wc bestaat uit een gebouwde wc met emmer en zaagsel. Na je doedoe gooi je er een paar scheppen zaagsel op en als de emmer vol zit, gaat ie na de composthoop, waar een hele mooie papayaboom op groeit. Douche hebben we gewoon met natuurlijk koud water. Ik geloof dat het 4 maanden geleden is dat we voor t laatst warm gedouched hebben. 
Tja en dan natuurlijk de wildlife. Iedere avond hebben we een gestoord aantal insecten die de avond met ons delen. De brightest zijn de Cucullas, die groen of oranje licht geven. De andere vind ik nog steeds niets maar ik heb geleerd met ze te leven. Dan hebben we 2 spring geikos die in de wc wonen en die steeds brutaler worden, 's Avonds slapen die op de colibri voeder. De colibri's scheren vooral langs Joost en mijn hoofd aangezien ze niet big zijn on crowd. Tiental verschillende vogels zien we hier, waarvan we de namen steeds beter leren kennen. De drie verschillende tucans blijven mijn favorite. Slangen en poema's hebben we ook maar gelukkig nog niet gezien. Houden zo! Hier ook voor het eerst in mijn leven schorpioenen gezien en veel te veel spinnen. De poisoniss dart frog daarentegen is super mooi. En natuurlijk hebben we Conejo en Negro  onze paarden. 
Ons leventjes is nu overzichtelijk en lekker duidelijk. Eindelijk tijd om in de hangmat te liggen, boeken te lezen, je te vervelen en te leren koken. We kunnen nu zelf yoghurt maken,sproutsalafe van linzen (hebben we eindelijk een ander doel voor die behalve jongleer ballen maken) maar begint nu ook een beetje te vervelen. Ongeveer om de 2 weken komen er gasten wat altijd erg gezellig is. Het zijn meestal gepensioneerde Amerikanen die in boquete wonen maar vaak leuke verhalen hebben. Wij werken dan meestal aanheft eten, de afwas en vermaak. Als er geen gasten zijn verbeteren we bijvoorbeeld de douches , het pad of maken nieuwe paden. Ondanks ons lekker rustige leventje wordt het soms iets te rustig en dus gaan we erop uit dit weekend.  Na boquete en even wat mensen zien, lekker uit eten en normale dingen doen. 

Nou dit was ons kijkje in ons leven, mailtjes met kijkjes in jullie leven zijn altijd meer dan welkom.

Nienke bedankt voor jouw standvastige bijdrage van jouw kijkje. Het wordt super gewaardeerd.

Liefs Joost en Lilian

   Op 1 van onze expedities met klanten

                                            Poisoness dart frog

                                Golden freaky scary big ass spider

              Onze lieve luiaard baby afgewezen door haar moeder en inmiddels overleden (snik!)

                      Leaf cutter mieren, die dagelijks onze kool, sla of bloemen komen halen

                                 Hmmmm mushrooms!
      
                                          Strawberry frog

                                Kameleon

        Joost en zijn nieuwe buddy Matt op jungle avontuur op de 35 hectare terrein dat er hier i
        U.I.B unidentified bug. Zoals zo velen hier

     Onze casa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten