Lilian and Joost go slow! Eind 2013 verruilde we onze Nederlandse zekerheid voor een oude T2 VW busje genaamd 'Lola'. Ze bracht ons naar Chili, Argentinië, Patagonië, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia en Panama. Langzaam maar daadkrachtig. On the way hebben we geweldige mensen ontmoet en vrienden voor het leven gemaakt.
In 2015 bedachten we dat 'iets' meer vastigheid wilden en dus verruilden we ons nomanden-leven in voor reizen én werken. In Bonaire, Mexico en Sardinië werkten we als
kite-instructeur. In Oostenrijk runnen we een chalet en hebben we onze eerste kennismaking gemaakt met snowkiten.

Wat drijft ons: 'Vrijheid', 'Architect van je eigen leven zijn' en vooral 'Zoveel mogelijk kitesurfen op zoveel mogelijk verschillende plekken in de wereld'.

zondag 31 januari 2016

Eat, Sleep, Kite

Dank jullie wel allemaal voor de leuke, gezellige, fijne foto's van jullie in kerstsferen. De foto's, Skype gesprekken met vuurwerk en tranen ze waren ons allemaal dierbaar. 

Hier is het chaos geweest. Kerst en Nieuwjaar (dus van 15 december tot 15 januari) is het hoogste seizoen hier en dus super druk. Super veel mensen met name van New York komen in die tijd naar Tulum om te feesten en lekker op het strand te liggen en hier en daar een kitelesje te volgen. We hadden super goeie wind in die periode dus we moesten vol aan de bak. 3 lessen a 3 uur per dag en als we wilden konden we 4 lessen per dag doen. Maar dat wilden we niet.....
Van zelf kiten is weinig gekomen in die periode maar dat zijn we nu goed aan het maken. 

Voor degene die het niet weten. Leren kitesurfen kost een gemiddeld mens 9 uur. Dit betekend dat je soort van stuntelig op een board kan staan. De eerste 3 uur ben je aan het leren de kite te controleren, meestal op het strand. De tweede 3 uur ga je 'bodydraggen' door het water. Nee dit is niet een dood lijk door het water heen slepen. Het is door de kite door het water getrokken worden mits je de juiste bewegingen doet.....anders lanceert ie je. Hier leer je goed de bar te controleren en de juiste stuur bewegingen te maken. 
De laatste 3 uur krijg je het board en leren we je op te staan en je eerste meters te rijden. 
Het minimaal aantal uur dat we iemand op het board hebben gekregen is 4 uur. Het maximaal aantal uur dat we les hebben gegeven, en diegene stond nog steeds niet op het board, was 30 uur. 
Tijdens al deze lessen blijven wij bij onze leerlingen. Tijdens het bodydraggen en eerste pogingen om op het board te komen hangen we aan het harnas van onze leerling, met gevaar voor eigen hoofd,knie,enkel,benen en vingers. Want het board komt maar al te vaak richting de instructeur ipv dat het aan de voeten van de leerling blijft. 

    In de eerste 3 uur leggen we uit hoe je een kite opbouwd, waar de wind vandaan komt.....


 
    ...en vliegen ze hem voor het eerst. Dit is een duo les 
    van een jochie van 9 en 17.

De dagen in Tulum zijn soms druk en als er geen wind is lekker rustig. Vaak liggen we dan in een hangmatje te slapen of lezen. Natuurlijk komen er de hele dag door mensen langs die info willen over kitesurfen, een stand-up-paddle-board willen huren of mee willen op één van onze tours. Echt vervelen zit er niet in. Als er een noorden wind is gaan we op een kitetrip zo'n 2,5 uur ten noorden van Tulum in Isla Blanca. Daar is een andere kiteschool en met de Noord wind gaan alle schools van Tulum daarheen. Daar hangt een echte kitevibe en iedereen is er. Dat is leuk. Nadeel is dat we dan om 5 uur opstaan, alle spullen en studenten inpakken en dan vaak 6 uur les geven, dan weer 2,5 uur terug rijden spullen en studenten weer uitpakken en dan meestal zijn we rond 23 uur weer thuis. Zware en volle dag dus. Meestal gebeurt het niet te vaak deze trip maar de afgelopen tijd wel. 

Gelukkig hebben we genoeg tijd om ook te kitesurfen. Alhoewel de condities in Tulum zwaar kunnen zijn. Metershoge golven en onshore wind, blijft het altijd leuk om bezig te zijn met onze passie. 

Hoe zit het eigenlijk met het leven hier?
Joost zal zijn eigen blog schrijven over eten, dus daar zal ik niet te diep op in gaan behalve dat ze hier heel veel taqueneria's (plek waar je taco's eet) hebben waar je voor 7 pesos (35 cent) een taco kan eten.Dat is eigenlijk het enige dat mexicanen en joost eten. Taco's. Ook interessant om eens over na te denken is....wat is eigenlijk het verschil tussen een taco, tortilla, burito, flutas en tortas.....Wij weten het nog steeds niet helemaal....
Het weer altijd een belangrijk onderwerp voor ons nederlanders. Het weer is lekker. Meestal is het tussen de 24 en 30 graden. Als de wind er is zorgt ie voor verkoeling, zonder wind is het warm. 's Ochtends en 's avonds moeten we een trui op de scooter aan en soms met een noorderwind zelfs een lange broek en een jas. In het water hebben we meestal alleen een lycra en boardshort aan. Alhoewel we steeds meer mietjes worden en steeds vaker ook een wetsuit aan trekken. Zo nu en dan regent het ook, maar nooit heel lang. Vanaf juni zowat begint hier het regenseizoen en dus ook zomer. Nu zitten we eigenlijk in de winter. 
De mensen hier zijn aardig maar niet overdreven en soms vind ik ze een beetje chagerijnig zelfs, maar het zou ook goed kunnen dat dat komt omdat er hier zoveel ongemanierde toeristen rondlopen. Daar zou ik zelf ook chagerijnig van worden. 
De omgeving hier is erg groen. Het regent hier regelmatig maar gelukkig nooit echt lang, daardoor hebben we mooie planten en bomen. Tulum is een dorp en de dichtsbijzijnde stad is Cancun. Als je va de ene naar de andere stad rijdt zie je voornamelijk groen. Tulum en omgeving staat bekend om zijn Cenotes. Een natuurfenomeen dat alleen hier te vinden is. Het is een stelsel van grotten over honderde kilometers die met elkaar verbonden zijn door ondergrondse rivieren. In zo'n cenote kan je dan zwemmen in verfrissend zoetwater en je kan erin duiken en soms naar een andere cenote gaan. Super vet. 
Sociaal leven dat hebben we hier niet. Na ons werk zijn we vaak stuk en gaan we naar huis eten en slapen. Maar het is ook niet heel makkelijk om vrienden te maken. De meeste mensen zijn hier op vakantie en zijn uiterlijk na 2 weken weer weg. Daardoor hebben we wel wat vriendschappen opgebouwd op andere plekken in wereld zoals denemarken, amerika, ijsland, frankrijk enz. maar niet hier. Onze baas Mauricio en zijn vrouw Rocio zijn eigenlijk de enige waar we af en toe iets mee doen. En ook al missen we de etentjes, feestjes, verjaardagen en weekendjes weg soms......het is van de andere kant ook wel weer lekker simpel en overzichtelijk. 
En gelukkig hebben we het heel gezellig samen.....!


 (
een dag op kantoor




Kites drogen na een regenachtige sessie



Teamwork is nodig bij het rollen van de kites. 
Dit gaat niet altijd goed :)

Mauricio onze baas rolt lekker mee!

Het is niet altijd alleen maar werken. Er is ook genoeg tijd voor lekker kiten.........

............ en gestoord hoog springen  (Dit is Joost btw)




Natuurlijk hebben we altijd genoeg vrienden op het strand. 


Bepakt en bezakt op naar Isla Blanca voor de kitetrip
Soms is het wachten voor de wind.......

    en koksnoten slachten en wachten....
Maar als je dan na 6 uur les geven je dag zo kan eindigen...dan is alles goed. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten